CV-ketel-hulp
Ziet u door de bomen het bos niet meer, of weet u niet precies waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel?
Voordat u op zoek gaat
Voordat u een nieuwe cv-ketel gaat aanschaffen is het belangrijk om in kaart te brengen wat u precies zoekt. Dit klinkt logisch, maar wordt nog wel eens uit het oog verloren. In dit artikel proberen wij aan te geven waar u op moet letten, en wat de voor- & nadelen zijn bij verschillende keuze's.
Veel fabrikanten bieden "keuze" applicatie's, echter zijn deze programma's gebaseerd op gemiddelden. En de "gemiddelde Nederlander", die bestaat niet.
Breng in kaart wat de specificatie's van uw huidige ketel zijn
Bij een vervanging is het aan te raden om ten eerste de gegevens van uw huidige cv-ketel in kaart te brengen. Dit is de meest eenvoudige manier om tot een wensenlijst te komen.
Vermogen voor verwarming van uw huidige cv-ketel
- wat is het vermogen van uw huidige cv-ketel (kW)?
- is dit vermogen toereikend, bent u tevreden met de opwarmtijd, en heeft u het met dit vermogen s'winters voldoende warm?
Het vermogen kunt u vinden op het typeplaatje van de ketel, let op dat er vaak ook een "belasting" wordt weergegeven op het typeplaatje, dit is gebaseerd op het aansluitvermogen t.b.v. de gastoevoer en is niet 1 op 1 om te slaan naar het vermogen, omdat dit afhangt van het ketelrendement.
Aanwijs
Te weinig vermogen is uiteraard nooit goed, veel te veel vermogen is ook niet goed. Een ketel welke meer vermogen kan leveren verbruikt op jaarbasis meer gas! Omdat het minimale vermogen bij grote toestellen hoger is zal over een heel jaar gezien meer gas worden verbruikt, veelal veroorzaakt door meer starts & stops.
Als u op dit moment goed tevreden bent over het vermogen van uw huidige ketel is het advies om qua vermogen een gelijksoortig toestel te nemen.
Gaat u binnen afzienbare periode verbouwen of uitbreiden? Neem dit in ogenschouw, maar maak er geen halszaak van! Alleen wanneer het te verwarmen m² vloeroppervlak aanzienlijk toeneemt, bijvoorbeeld wanneer een nu onverwarmde zolder wordt uitgebreidt tot leefruimte is het aan te bevelen wat meer vermogen te nemen.
Omdat uitbreiding ook vaak gepaard gaat met het verbeteren van de isolatie is het belangrijk om niet te veel extra hiervoor op te nemen.
Stelregel verwarmde woninginhoud;
- slecht geïsoleerd 70W/m3
- matig tot redelijk geïsoleerd 55W/m3
- goed geïsoleerd 35W/m3
Vermogen voor warmwater
- wat is de huidige warmwateropbrengst van de ketel?
- Is dit toereikend voor uw gebruik?
Het aantal liters warmwater wat de oudere toestellen leveren staat vaak niet op het typeplaatje. U kunt dit vinden in de technische documentatie van het toestel. Als u nu een toestel met boiler heeft is het extra belangrijk om hiernaar te zoeken, het is natuurlijk nooit wenselijk om in te leveren op het warmwatercomfort.
Kunt u het niet vinden? Kijk dan verderop in dit document naar het stukje CW-klassen om uw wensen in kaart te brengen.
Aanwijs
Voor warmwater geldt hetzelfde als verwarming, te weinig is nooit goed, veel te veel evenmin. Probeer een reële inschatting te maken van uw gebruik. Als u bijvoorbeeld alleenstaand bent heeft het weinig nut om een warmwaterklasse voor gelijktijdig tappen te kiezen.
Bent u van plan om uw badkamer binnen afzienbare tijd te gaan verbouwen? Bedenk dan ook wat uw wensen dan zullen zijn, zoals bijvoorbeeld een extra douche, een stortdouche enz.
Indeling CW-klassen
De hoeveelheid warmwater welke een toestel kan leveren is vandaag de dag vastgelegd in een Comfort Warmwater klasse. De klassen zijn onderverdeeld in 6 categorïen, van 1 t/m 6. Omdat klasse 1 & 2 betrekking heeft op geisers lichten wij alleen de klassen 3 t/m 6 toe.
Alle waarden zijn teruggerekend naar water van 60 graden, bij een koudwatertemperatuur van 10 graden.
CW3 klasse min. 6,0 ltr/min van 60 graden
CW4 klasse min. 7,5 ltr/min van 60 graden
CW5 klasse min. 9,0 ltr/min van 60 graden*
CW6 klasse min.16,5 ltr/min van 60 graden*
*uitgaande van de eerste 10 minuten tappen, daarna is de warmwateropbrengst veelal minder.
Wat wilt u gelijktijdig gebruiken?
Om te zien wat u per CW-klasse gelijktijdig kunt gebruiken kunt u onderstaande waarden optellen. Ook deze waarden gaan uit van warmwater van 60 graden, bij een koudwatertemperatuur van 10 graden.
Onderstaande waarden optellen betekent dat u zonder drukval volledig gebuik wenst te maken van verschillende tappunten op hetzelfde moment.
Douche - spaardouchekop 4,98 ltr/min.
Douche - standaardkop 7,47 ltr/min.
Douche - comfortdouche 9,96 ltr/min.
Bad 120 ltr - 10 minuten 7,20 ltr/min.
Bad 150 ltr - 10 minuten 9,00 ltr/min.
Keukenmengkraan 4,98 ltr/min.
Wastafelmengkraan 2,49 ltr/min.
In de praktijk houdt dit in;
Alleen spaardouche OF wastafel OF keukenmengkraan => CW3
Alleen standaarddouche/badmengkraan OF wastafel OF keukenmengkraan => CW4
Standaarddouche/badmengkraan EN wastafel OF keukenmengkraan => CW5 (er is dan sprake van enige drukval tijdens gelijktijdig gebruik)
Standaarddouche EN badmengkraan => CW6
Comfortdouche => CW6
2x Spaardouche => CW6
Aanwijs
De CW-klasse geeft aan hoeveel warmwater een toestel kan leveren bij nominale waterleidingdruk. Uw waterleiding dient derhalve dusdanig te zijn ingericht dat er voldoende druk beschikbaar is op de cv-ketel, en vanaf de cv-ketel naar de tappunten. Als de waterleiding niet voldoende groot is aangelegd zal een toestel nooit de ontwerpwaarde halen, en heeft het ook weinig nut om te kiezen voor bijvoorbeeld een CW6 toestel.
Welk merk
Net als bij heel veel andere zaken in het leven is de keuze voor een merk vaak eentje welke gevoelsmatig is. Slechte merken bestaan al jaren niet meer, er zijn echter wel verschillen.
Als u geen voorkeur heeft voor een bepaald merk kunt u om te beginnen de website's van de fabrikanten bekijken. In de voet van deze pagina's hebben wij een aantal links voor u verzameld.
Vraag mensen om u heen naar hun ervaringen!
Wat adviseren jullie?
Zoals gezegd, slechte merken bestaan niet. Als u op deze site kijkt bent u waarschijnlijk van plan om de ketel zonder tussenkomst van een installateur te gaan plaatsen, dan is het goed om te weten;
U kiest ervoor om een ketel zelf te gaan plaatsen, hoogstwaarschijnlijk om geld uit te sparen. Hoewel iedere fabrikant tegenwoordig goede garantie's afgeeft betekent dit niet dat de servicedienst van de fabrikant binnen 24 uur ter plaatse is. Sterker nog, veel fabrikanten komen alleen als er eerst een installateur langs is geweest, en deze echt niet in staat is het probleem te verhelpen.
Kijk op de website van de fabrikanten, en vergelijk de service- en garantievoorwaarden goed.
Onze ervaringen op dit gebied zijn bij Remeha,Intergas & Nefit het beste. Sluit u onmiddelijk een onderhoudscontact af bij een installateur, of bijvoorbeeld Energiewacht dan is het verschil te verwaarlozen. Indien u rond binnen 30 km van Tynaarlo woont bent u qua onderhoud uiterst voordelig uit bij Stetech service en onderhoud b.v.
(0592-541597)
Voor ieder merk geldt overigens;
- niet geplaatst conform de installatievoorschriften - geen garantie
- geen regulier onderhoud aan het toestel - geen garantie
- Fabrieksgarantie of een servicebezoek van de fabrikant is geen vervanging van een "storingsdienst". Geen enkele fabrikant is binnen 24 uur ter plaatse, laat staan in het weekend.
Gasbesparing
Een veelgehoorde overweging om over te stappen op een nieuwe cv-ketel. In de praktijk vallen de resultaten vaak tegen, reken u hiermee niet rijk. Pas wanneer u overstapt op hoogrendement zal er een aanzienlijke besparing worden behaald in uw gasverbruik. In principe geldt dit bij vervanging van een 1e generatie modulerende HR toestellen niet. Als de nieuwe ketel meer comfort biedt, en dit comfort wordt gebruikt (u gaat bijvoorbeeld niet douchen met de kraan half open) is er vaak geen verschil te merken in de stookkosten.
De overstap van niet-modulerend naar wel modulerend kan wel zoden aan de dijk zetten, mits het gebruik niet veranderd.
Energiebesparende pompen
Een toestel met energiebesparende pomp levert geld op. Geen discussie mogelijk. Als u de meerkosten voor een toestel met A-label pomp kunt missen adviseren wij dit altijd te doen. De meerkosten zijn vaak al in 3 jaar terugverdiend, daarna volgt winst.
Vanaf 2015 zullen alle nieuw geleverde toestellen verplicht zijn voorzien van energiezuinige pomp, door de nieuwe Europese regelgeving.
Consumentenbond
Veel fabrikanten schermen trots met een nr.1 positie uit een test van de consumentenbond. Testen van de consumentenbond worden geacht onhafhankelijk te zijn, maar het gaat er wel om op welke punten een toestel wordt getest, en hoe het eindoordeel tot stand komt. Omdat fabrikanten er veel aan is gelegen om hoog te scoren in dit soort testresultaten is het niet uit te sluiten dat enige vorm van "sponsoring" de resultaten beinvloedt.
In het verleden zijn ketels op basis van bijvoorbeeld "de hoeveelheid plastic in de verpakking" op een lagere positie in de ranking terechtgekomen. Ons inziens niet echt van belang gezien de levensduur van een ketel.
Vergelijkingssites en productreviews
Er wordt vandaag de dag veelvuldig gebruik gemaakt door consumenten van vergelijkingssite's en productreviews op het internet. Op een enkele na zijn al dit soort site's betaald door de aanbieders welke hun producten aanbieden. U kunt zich afvragen hoe onafhankelijk dergelijke site's zijn, en hoe betrouwbaar de productreviews erop zijn. Ook hierin gaat veel geld om, sommige fabrikanten hebben mensen in dienst die de hele dag werkzaam zijn met het plaatsen van reviews op dergelijke site's. Omdat het nagenoeg onmogelijk is om te controleren wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt.
Ons advies; vraag in uw omgeving naar hun ervaringen, en neem niet klakkeloos over wat wordt geschreven op het internet waarvan u de bron niet kunt achterhalen.